Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Børnekunstmuseum lukker

7. jan 2021, 13:31

Efter 30 år og utallige udstillinger af børnekunst siger Børnekunstmuseets ledelse tak for nu: Missionen er fuldført.

De var pionerer inden for børnekunstsområdet og de første i landet, der lavede udstillinger med børns kunstneriske udtryk. Gennem årene har tusindvis af børn gennem Børnekunstmuseet udstillet malerier og andre værker.

 

Børn har en umiddelbarhed og en legende måde at gå til kunst på, hvor de ikke lader sig stoppe af, at de for eksempel ikke kender teknikken til bunds. De prøver sig frem, hvilket mange voksne kunne lære af, siger Helle Vester Nielsen, formand for Aalborg Børnekunstmuseum.

 

Gennem tre årtier har hun stået bag Aalborg Børnekunstmuseum med stor succes.

 

Alligevel har hun og Kit Tønnes, næstformand, samt den øvrige bestyrelse valgt at opløse foreningen.

 

Det er selvfølgelig med vemod, at vi lukker ned. Vi har haft mange fantastiske oplevelser. Men nu glæder vi os over, at vi har været med til at sætte fokus på børns kunstneriske udtryk, og at vores arbejde har betydet noget, siger Kit Tønnes.

 

Samtidig mærker de to pionerer en lettelse over at kunne give stafetten videre med ro i maven.

 

Da vi startede, blev børnekunst ikke taget seriøst, og der fandtes for eksempel ikke museer, der udstillede børnekunst. Siden da er der kommet mange tilbud til, og vi føler, vi har fuldført vores opgave. Nu er tiden inde til at give stafetten videre til Kunsten, som vi siden 2006 har haft et virkelig godt samarbejde med, siger Kit Tønnes.

 

Kunst fra hele verden

Aalborg Børnekunstmuseum havde sin første udstilling i 1989, da Helle Vester Nielsen sammen med fire kolleger lavede speciale om børnekunst som afslutning på en efteruddannelse på lærerseminariet i Aalborg.

 

Udstillingen foregik på Kunstpavillonen i Søndergade og var i samarbejde med kommunens daginstitutioner, og det blev et stort tilløbsstykke.

 

Derfor lovede de fem pædagoger i 1990 Aalborg Kommune at danne Aalborg Børnekunstmuseum som forening. Museet var de første mange år placeret i kælderen under Hobrovejens Skole, hvor der hvert år var tre-fire udstillinger.

 

Der var en opbakning uden lige, og vi fik besøg af daginstitutioner og skolebørn fra hele Nordjylland, siger Helle Vester Nielsen.

 

Udstillingerne havde hver gang et tema og involverede ikke blot lokale kreatører, men også børn fra udlandet. Således har både kinesiske, grønlandske, rumænske og afrikanske børn udstillet kunst, der illustrerede deres dagligdag og drømme.

 

For eksempel udstillede vi i samarbejde med Kunsten børnekunst fra Kenya med motiver fra deres dagligdag. Og bevægende var de, at danske og afrikanske børns drømme ligner hinanden meget; kenyanske børn drømmer i lige så vid udstrækning om at blive for eksempel astronauter, skuespillere og fodboldspillere, siger Kit Tønnes.

 

Fra kælder til marmormuseum

Da Hobrovejens Skole blev nedlagt som folkeskole, måtte der tænkes i nye baner for Aalborg Børnekunstmuseum.


Helle Vester Nielsen og Kit Tønnes kontaktede daværende museumsdirektør på Kunsten, Nina Hobolth.

 

Hun var begejstret for idéen om, at der skulle udstilles børnekunst på museet, og dermed har Børnekunstmuseet de sidste 14 år udstillet på ”Jeres vægge” ved caféen.

 

Det var på mange måder en god løsning. Vi behøvede dermed ikke længere at bemande børnekunstmuseet hver dag. Men det praktiske arbejde var ikke det vigtigste for os. Mere vigtigt var det at opleve børnenes stolthed og glæde ved, at deres arbejde blev taget seriøst af landsdelens store, fine museum; man gjorde sig mere umage, siger Kit Tønnes.

 

Samarbejdet gav også Kunsten ekstra gæster, for mange, der gerne ville se de gratis børnekunstudstillinger, fik lyst til at indløse entré og se resten af museet.

 

Vi har helt sikkert hjulpet Kunsten med at tiltrække et stort publikum, der normalt ikke ville komme, og vi har været med til at afdramatisere det fine kunstmuseum, som et sted, der kun var for kunstkendere, siger Helle Vester Nielsen.

 

Der har gennem de 30 år været bredde i tematikkerne. Kræftramte børn har illustreret deres dagligdag, vuggestuebørn har været kreative ud fra emnet ”De tre Bukke Bruse”, og i 2016 blev Børnekunstmuseet landskendt, da en efterskole udstillede provokerende modetøj, herunder en burka lavet af Dannebrog.

 

Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange emner og børn, som vi gennem tiden har haft gennem Børnekunstmuseet. Det er altid trist at sætte det endelige punktum, men vi er helt trygge ved, at Kunsten Kreativitarium fortsætter det gode arbejde med at anerkende og glæde gæsterne med børnekunst. Nu er der bare tilbage at sige tak til de mange fantasifulde børn og samarbejdspartnere, som har bakket op gennem årene, siger Helle Vester Nielsen.

 

Materiale fra Børnekunstmuseet kommer på Lokalhistorisk Arkiv.

 

 

Billedtekst

To af grundlæggerne af Aalborg Børnekunstmuseum giver nu stafetten videre til Kunsten Kreativitarium. Fra venstre: Helle Vester Nielsen, Kit Tønnes og Peter Juul, leder af Kunsten Kreativitarium.